Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë dhe filloni t'i thoni lamtumirë cookie-ve, ose të paktën atyre dixhitale.
Çfarë është një e ardhme “pa cookie”?
Siç sugjeron emri, e ardhmja pa cookie i referohet një ndryshimi të kohëve të fundit në përdorimin e kukive të palëve të treta për qëllime të ndryshme.
Por çfarë është domethënëse për këtë? Edhe pse me siguri e dini tashmë se çfarë është një cookie, mund të mos e dini se sa shpesh përdoren ato — ose problemet e privatësisë që kanë paraqitur.
Ndërsa privatësia dhe siguria e përdoruesve bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në ueb, Google, Firefox dhe lojtarë të tjerë kryesorë të uebit kanë filluar të heqin fare disa cookie.
Një imazh që tregon se si shfletuesit braktisin cookie-t e palëve të treta
Google Chrome dhe shfletues të tjerë planifikojnë të braktisin cookie-t e palëve të treta (Burimi: MarTech)
Ndërsa ndoshta një fitore për privatësinë e Të dhënat e numrit aktiv të Telegramit përdoruesve, ajo gjithashtu paraqet shumë pasiguri për pronarët e faqeve të internetit dhe tregtarët që përdorin cookie të palëve të treta për të gjurmuar përdoruesit individualë dhe për të shfaqur reklamat përkatëse. Si rezultat, shumë njerëz po kërkojnë alternativa po aq të shijshme pasi lojtarët kryesorë vazhdojnë tranzicionin drejt një të ardhmeje pa biskota.
Por, përpara se të hyjmë në këtë çështje, le të bëjmë një përmbledhje të shkurtër se çfarë janë saktësisht cookies dhe si mund të jenë të dëmshme.
Çfarë janë cookies?
Në ueb, cookies janë skedarë të vegjël që përmbajnë të dhëna të përdoruesit që ndihmojnë në identifikimin tuaj dhe kompjuterin tuaj. Këto të dhëna të përdoruesit mund të përfshijnë emrin tuaj të përdoruesit, fjalëkalimin ose adresën e emailit.
Ashtu si homologët e tyre të pjekur, cookies në internet vijnë në shije të ndryshme (Burimi: Panda Security)
Meqenëse qëllimi i tyre kryesor është identifikimi, cookie-t përdoren kryesisht pikërisht për këtë: duke u treguar faqeve të internetit se kush jeni. Siç mund ta imagjinoni, kjo i bën cookie-t të dobishme për shumë aplikacione, nga mbajtja e seancave të identifikimit deri tek shërbimi i reklamave përmes shënjestrimit kontekstual.
Ashtu si emrat e tyre në industrinë e ëmbëlsirave, biskotat vijnë në shije të ndryshme - dhe disa janë më të këndshme se të tjerët.
Një imazh që tregon cookie-t tona dhe të palëve të treta
-